CRYSTAL KID & BABY SHARK

Sarah Hvass – Kunsteren i Kabine 6

Skrevet af , i Bolig, Entertain Me, Inspiration, Kidz, Kunst, Made me look, Made me think, mandag den 16 januar 2017

A42_72

 

 

 

Hvis du går ind ad en port på Nørrebro i København, under en italiensk vasketøjsnor med skjorter, bukser og strømper, op ad en lille trappe og banker på døren hvor der står Kabine 6 på et lille messingskilt – så åbner en kvinde med solstråler i øjnene og regnbuer i håret. Det er kunstneren Sarah Hvass.

 

Ved du hvorfor der står Kabine 6 på døren?, spørger hun mig og sender mig spilop-øjne. Det har engang været et solcenter. Og nu står vi så i en af kabinerne. Der så selvfølgelig ikke sådan her ud. Alt var pink dengang.

IMG_1628

Jeg ser mig omkring. Nu er her hvidt og fint, og det kreative rod som SKAL være sådan et sted med kunst – fylder godt op ad væggen og under bordet. Og på skrivebordet. Hyggeligt.

 

Sidder du sammen med andre?

 

Ja, der sidder en kvinde som skriver børnebøger og en journalist der skriver ungdomsgysere.

 

Har du altid tegnet?

 

Ja, altid. Jeg er autodidakt og har aldrig gået på kunstskole. Men derimod reklameskole, som er ret meget noget andet.

 

Den der letgenkendelige figur – det lidt cocktailpølsede søde væsen – hvornår udviklede du den?

 image-2

 

 

Jeg tegnede den for ca. 10 år siden. Den er meget enkel og jeg kan give den personlighed ret hurtigt. Og så er der også noget genkendeligt i den – og det er jo en god ting. Så ved folk det er mig der står bag. Det er nok reklamemennesket der kommer op i mig der.

Men jeg tegner ikke kun de figurer. Jeg maler og har også lavet en udstilling med dem i stof i samarbejde med Vita Vass. Jeg kan ikke rigtigt slippe dem helt, og bliver nok ved med at videreudvikle dem.

 

Sarah er fra Fyn. Sydfyn nærmere betegnet, og jeg får fornemmelsen af, at det er vigtigt at få med. Hun er en del af en søskendeflok med en tvillingesøster og en storesøster. Forældrene var håndværkere. Sarah har altid tegnet. Lige siden hun kan huske. Alle tre søstre er kreative.

 

Jeg var model i nogle år som yngre. Jeg rejste meget i Japan, Paris, London og Milano. Jeg mødte mange mennesker og besøgte mange smukke og skøre steder. Men jeg kunne mærke, at jeg ikke havde det godt i det miljø. Min kreative og skabende trang blev lidt undertrykt, og jeg affandt mig heller ikke rigtig med det der nomadeliv, hvor de mennesker man mødte og holdt af – blev udskiftet så ofte.

 

Men vejen hen til karrieren som tegner og skabende kunstner havde en omvej. 7 år i reklamebranchen i København. Det får man hård hud på fingrene af. Det er det hurtige selskab. Det er de skarpeste knive i skuffen. Det er deres reklamekunst vi ser overalt i fjernsynet, på gaderne, på busserne, i bladene. Manipulationens mestre med ordene i deres magt og symbolerne og stregerne der får os til at mene noget, købe noget, blive en del af noget.

Det havde Sarah ikke lyst til i længden.

 

Det var et super fedt job. Jeg fik lov at lave mange fede kampagner og reklamer, men det tog al min tid og jeg kunne bare ikke se mig selv i det, hvis min mand og jeg også skulle have nogle børn. Så ville jeg brænde sammen.

 

Var det et svært valg at sige op for at blive selvstændig og dedikere dig selv til fri udfoldelse?

 

Overhovedet ikke. Jeg vidste, jeg ikke ville kunne begge ting. Jeg vil gerne se mine børn vokse op. Jeg vil gerne være sammen med min familie. Jeg vil gerne have bestemme over min egen tid. Også selvom det betyder at pengene nogle gange skal strækkes.

 

Men der er også ulemper ved at være solo?

 

Ja. Hvis du er lidt nedtrykt og der ingen energi eller dynamik er tilstede – så er det bare ærgerligt at have et enkeltmandsfirma. Jeg skal trække mig selv op. Der er lidt federe at være ansat i et stort firma hvor man kan uddelegere og få hjælp på en dårlig dag -det findes bare ikke her. Det er derfor det er specielt rart at sidde sammen med andre kreative sjæle herinde. For det giver altså lidt mere hygge i rummet og man er knap så ensom.

IMG_1622

Hvad laver du udover at tegne tegninger?

 

Lige nu er jeg i gang med at designe løse tæpper til gulvet. Håndvævede. Limited edition, signerede og flere slags forskellige designs. Det er smadder sjovt. Jeg arbejder selvfølgelig i mit eget genkendelige univers, men tilpasser det også mediet. Derfor er det også vigtigt, at det tæppe du vælger til din bolig kan snakke sammen med dine møbler og din indretning.

 

Skal det alt sammen være kunst eller må det godt være ”mad-på-bordet” for dig?

 

Der er nogle ting jeg laver, hvor jeg tjener penge, og så er der nogen ting jeg laver, hvor jeg ikke tjener noget som helst. Jeg holder sådan set af alle opgaver. Men det er klart at der engang imellem er nogle projekter der er sjovere end andre.

Picture 21

Tæpper, børnebog, billedkunst. – det er fedt. Jeg har tegnet for Paradis Is blandt andet. Og det er grineren at gå forbi og se mine ting om sommeren.

Men hvis man f.eks. laver en udstilling hen over nogle måneder, så kan det godt være at der ikke er nogen der køber noget. Og så er det knap så fedt.

 

Hvordan arbejder du med din kunst?

 

Jeg har altid et klart motiv i hovedet, inden jeg går i gang. Så kan detaljerne godt komme hen ad vejen. Men processen er altid det samme. Jeg tegner altid i hånden direkte på papiret uden hjælpe streger. Det gør, at der kun er 1 forsøg. Men det gør også ofte billedet mere interessant, at det ikke altid er snorlige, og at noget opstår naturligt og tilfældigt. Sommetider kan en lille ”fejl” også tilføje noget som pludselig gør det hele mere spændende.

 

Sarah_Hvass_1._Maj_Plakat_WEB

Hvilke materialer arbejder du med?

 

Jeg arbejder mest i tusch og akryl, men også i stof og akvarel.

 

Hvor lang tid går der fra tanke til færdigt produkt?

 

Alt mellem 30 sekunder og 3 dage.

 

Hvilken stil vil du sige du har?

 

Jeg arbejder meget med humor. Jeg vil egentlig gerne gøre verden til et bedre sted gennem humor. Ved at få folk til at smile. Det kan godt lyde naivt – men det er sådan jeg har det. Jeg synes det er en god grundplan at have i sig og sigte imod.

A3_72

Hvordan kommer det ellers til udtryk at du vil gøre verden til et bedre sted?

 

Det kan jo opnås på flere måder og niveauer. Jeg holder af at lave opgaver for velgørenhedsorganisationer. Men faktisk også ved at tegne en tegning med en sjov indsigt eller en skarp mening. Det gør måske ikke lige verden til et bedre sted lige med det samme, men nogen smiler måske et sted og så kan det smitte af og rulle videre.

 

Hvad kræver det af dig at køre sololøb?

 

Det er sjovt egentlig. De af mine venner og veninder der kører fast indtægt de glæder sig til den første i hver måned. Jeg frygter den 1. For der skal alle regningerne betales. Jeg har ingen ansatte. Det er bare mig. Men det er godt på den måde, at jeg har min frihed og det kan tilpasses – og det er jo ret vigtigt når man har en familie.

Tid og frihed og 3 børn kræver noget energi, men jeg vil helst have mit liv sådan her. Reklamebureau-livet passer ikke til de tre krav.

 

 

Nogle drømmer om at kvitte deres normale job og vælge noget helt andet når de rammer 60 år – har du også sådan en drøm?

 

Jeg går ikke og tænker så meget på fremtiden. Især ikke så langt frem. Jeg er for det meste meget tilfreds med bare jeg ved, hvad jeg skal lave til aftensmad.

Meeeeeeeen, hvis du presser mig…..

 

 

……Og det gør jeg…..

 

Ja, det gør du vel….

 

Der var spilopøjnene igen

 

…. Så kunne jeg kunne godt tænke mig at komme i eventyrernes klub. Jeg vil så gerne se det meste af verden og rejse rundt med min familie og måske lave noget hjælpe arbejde. Måske besøge nogle oprindelige folkeslag.

 

Det lyder også spændende. Har du nogensinde været i tvivl om dit valg af arbejde?

 

Jeg er jo fra landet og man kan jo ikke leve af kunst, tænkte jeg. Det er for abstrakt. Men det kan jeg så. Godt jeg troede så meget på mit eget talent. Det er også en vigtig evne at have.

 

 

Det er det. Det er jo begyndelsen på det hele.

 

Skærmbillede 2017-01-13 kl. 21.11.26

 

 

Fakta:

Sarah Hvass er født i 1980 og opvokset i Korinth på Fyn. Hun har 2 børn og et delebarn med sin mand, som også har et kreativt job.

Hun deler atelier med 2 andre i København.

Du kan følge Sarah på instagram @sarahhvassstudio

& hvis du har lyst til at købe hendes skønne unika tegninger eller bestille en opgave så klik ind på hendes website her

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *